La nit de Sant Joan vàrem anar d’excursió, per recullir 200 herbes, per fer ratàfia i també herba de Sant Joan per fer l’oli de cop. Era una sortida organitzada pr l’Albert Mallol i el Consorci de les Gabarres. Va ser un privilegi anar-hi!!! Erem unes cinquanta o més persones (100?).

Sant Joan 4

Adjunto dues receptes de la sortida, molt fàcils de fer les dues:

· XAROP DE MATIFOC
En necessiten 500 gr. de matifoc, Sempervivum tectorum
es prepara la planta de la següent manera: s’agafa amb una mà (com si fos un calçot) i amb l’altre es passa i es treuen totes les “fulles”, de manera que només aprofitem les fulles per fer el xarop.
Una vegada pesem totes les fulles les pesem.
I en un bol i posem les fulles + la mateixa quantitat de sucre de canya natural.
Barrejem ben barrejat amb cullera de fusta (altre receptes ho posen en capes).
Es posa en pots de vidre i es guarda. S’espera al menys un mes mentres es va fent el xarop.

· OLI DEL COP
es posa en un pot de vidre:
-oli d’oliva biològic a primera pressió en fred
-flors d’herba de Sant Joan, Hypericum perforatum. (les fulles tenen uns foradets molt petits, d’aqui ve el nom perforatum). Atenció a no agafar-la en terres que hagin estat tractats amb herbicides, o al costat de carreteres o camins on passin vehicles.
I es deixa a sol i serena 60 dies. Com més vell més concentrat i més eficaç.

· DETERGENT D’OLIS ESSENCIALS:
Comprem hipoclorit sòdic, lleixiu que es pugui veure (mirar molt bé l’etiqueta!) i s’hi posen unes gotes d’olis essencials.
I ja està, tenim un exel·lent detergent per netejar tota la casa!